Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatója koronavírussal kapcsolatosan

      Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatója koronavírussal kapcsolatosan bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Azok a tanulók, oktatók, akik az elmúlt 14 napban a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus oldalon található Tájékoztatóban meghatározott országban jártak, illetve jelenleg is külföldön tartózkodnak, hazatérésük után 14 napig maradjanak távol az iskola és a duális képzőhely épületeitől, rendezvényeitől. Otthonmaradásuk, az iskola felé megfelelő módon bejelentett és igazolt esetben – repülőjegy, vonatjegy, buszjegy, szállodai számla, stb. – igazolt távollétnek minősül.

Tájékoztatás a szükséges teendőkről:

•          higiéniai szabályok, különösen a rendszeres és alapos kézfertőtlenítés, gyakori szellőztetés fokozott betartása;

•          az intézmények kiemelten figyeljen arra, hogy a szükséges fertőtlenítés és takarítás rendszeresen megtörténjen.  

•          ha a tanuló vagy oktató fertőzött területen járt, akkor ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát; ha tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel magán, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06 80/277-455 vagy 06-80/277-456 zöldszámait. A tünetek jelentkezése esetén a tanuló az iskolától és a duális képzőhelytől, továbbá minden közösségi rendezvénytől maradjon távol.

•          ha az oktatók olyan tanulóról tudnak, aki iskolai program miatt, vagy akár családi szervezésben külföldön, különösen fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az intézményvezetés felé.

Amennyiben a tanulószerződéssel rendelkező tanulót a duális képzőhely a koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében hazaküldi, a tanuló és a szülő erről haladéktalanul – egy napon belül – köteles értesíteni az iskolát. Ebben az esetben az iskola szervezi meg a tanuló oktatását. A tanuló a tanulószerződés alapján járó juttatást ebben az esetben is kapja, további intézkedésig.

Azok a tanulók, akik külföldi mobilitási, nyelvtanulási programban, tanulmányi kiránduláson (például sítábor) vagy szakmai gyakorlaton vennének részt, ne utazzanak el.

Minden központi rendezvény, így központi megemlékezésként szervezett március 15-i ünnepségek sem kerülhetnek megrendezésre.

A technikai dolgozók tartsák és tartassák be az intézményekben, kollégiumokban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását: vírusölő szer használatával rendszeresen takarítsanak és fertőtlenítsenek a közös helyiségekben.

Felhívjuk valamennyi kolléga, szülő és tanuló figyelmét, hogy folyamatosan kövesse figyelemmel https://koronavirus.gov.hu/ oldalon található információkat.