Az ősz a barátságosabbik arcát mutatta, még a nap is kisütött, amikor sor került novemberi rendezvényünkre, amely szervesen illeszkedik a régi népi tradíciókat, szokásokat, gasztronómiai hagyományokat felelevenítő iskolai projektek (Ételek advent, karácsony, húsvét, farsang idején) sorába.A délelőtti órákban nagy volt a sürgés-forgás a tankonyháinkban: már a fazékban illatozott a gyöngyöző húsleves, a tepsikben katonás rendben sorakoztak a sültek, és elkezdődött a terítés. Ötödéveseink munkájába bekapcsolódtak kilencedik évfolyamos szakképző iskolai tanulóink is, akik kíváncsian figyelték a szakma fortélyait. Az ételek elkészítése nagyfokú koncentrációt igényelt, a higiéniai szabályok betartására kétszeresen is ügyelni kellett, de a munka közben nem hiányoztak a csoportban a vidám pillanatok sem. Az összetett munkát igénylő előkészítő műveletek után minden készen állt a vendégek fogadására. A díszasztalok dekorációja az őszt, a magyar konyha novemberi alapanyag-csodáit, az újbort idézték. Magyarországon úgy tartjuk, hogy: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Természetesen ennek a gondolatnak a jegyében a menüsor középpontjába a lúd került.A nagy szakértelemmel, rengeteg élő munkával készült ínycsiklandó fogások kavalkádjában a színek, ízek, illatok kiadós, tartalmas étkeket sejtettek. Hazánk hagyományos őszi alapanyagai (fácán, lúd, sütőtök, körte, káposzta, szilva) feldolgozása során oktatóik segítségével a korszerű, egészséges táplálkozás szempontjait is figyelembe vették tanulóink.A lakoma méltó bevezetéseképpen érdekes történeteket hallhattunk a magyarországi születésű tours-i püspök, Szent Márton életéből, majd kezdetét vette az ünnepi étkezés.Kezdetnek nem lehetett kihagyni a zöldséges fácánlevest lúdgége tésztával. Finom és mutatós fogásnak bizonyult változatos ízvilágával és állagával a konyakos libamájjal töltött, baconba göngyölt gombafejek grillezett almával, roppanós kaláccsal, lilahagyma lekvárral nevű ételünk.A Márton-napi ebéd fő fogása a hazai hagyományoknak megfelelően konfitált libamell és comb aszaltszilvás lila káposztával, sütőtökös gombóccal volt.Az ünnepi ebéd remek lezárásaként egy könnyű édességet, mascarponés, karamellás körte pohárdesszertet kóstolhattunk.Novemberi gasztronómiai rendezvényünk sikeres volt. A vendégek „törvényt tettek” az étkeken, a tanulók szakmai tapasztalatot szerezhettek ételkészítésből, felszolgálásból, rendezvényszervezésből. Minden résztvevő kitett magáért, fegyelmezetten végezte feladatait, örömmel tette a dolgát.Reméljük, téli rendezvényeink is jó hangulatban telnek majd, és segítik a VSZK tanulóinak szakmai fejlődését.
Márton-napi liba lakoma a VSZK-ban
Márton-napi liba lakoma a VSZK-ban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva