Márton-napi liba lakoma a VSZK-ban

      Márton-napi liba lakoma a VSZK-ban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Az ősz a barátságosabbik arcát mutatta, még a nap is kisütött, amikor sor került novemberi rendezvényünkre, amely szervesen illeszkedik a régi népi tradíciókat, szokásokat, gasztronómiai hagyományokat felelevenítő iskolai projektek (Ételek advent, karácsony, húsvét, farsang idején) sorába.
A délelőtti órákban nagy volt a sürgés-forgás a tankonyháinkban: már a fazékban illatozott a gyöngyöző húsleves, a tepsikben katonás rendben sorakoztak a sültek, és elkezdődött a terítés. Ötödéveseink munkájába bekapcsolódtak kilencedik évfolyamos szakképző iskolai tanulóink is, akik kíváncsian figyelték a szakma fortélyait. Az ételek elkészítése nagyfokú koncentrációt igényelt, a higiéniai szabályok betartására kétszeresen is ügyelni kellett, de a munka közben nem hiányoztak a csoportban a vidám pillanatok sem. Az összetett munkát igénylő előkészítő műveletek után minden készen állt a vendégek fogadására. A díszasztalok dekorációja az őszt, a magyar konyha novemberi alapanyag-csodáit, az újbort idézték. Magyarországon úgy tartjuk, hogy: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Természetesen ennek a gondolatnak a jegyében a menüsor középpontjába a lúd került.
A nagy szakértelemmel, rengeteg élő munkával készült ínycsiklandó fogások kavalkádjában a színek, ízek, illatok kiadós, tartalmas étkeket sejtettek. Hazánk hagyományos őszi alapanyagai (fácán, lúd, sütőtök, körte, káposzta, szilva) feldolgozása során oktatóik segítségével a korszerű, egészséges táplálkozás szempontjait is figyelembe vették tanulóink.
A lakoma méltó bevezetéseképpen érdekes történeteket hallhattunk a magyarországi születésű tours-i püspök, Szent Márton életéből, majd kezdetét vette az ünnepi étkezés.
Kezdetnek nem lehetett kihagyni a zöldséges fácánlevest lúdgége tésztával. Finom és mutatós fogásnak bizonyult változatos ízvilágával és állagával a konyakos libamájjal töltött, baconba göngyölt gombafejek grillezett almával, roppanós kaláccsal, lilahagyma lekvárral nevű ételünk.
A Márton-napi ebéd fő fogása a hazai hagyományoknak megfelelően konfitált libamell és comb aszaltszilvás lila káposztával, sütőtökös gombóccal volt.
Az ünnepi ebéd remek lezárásaként egy könnyű édességet, mascarponés, karamellás körte pohárdesszertet kóstolhattunk.
Novemberi gasztronómiai rendezvényünk sikeres volt. A vendégek „törvényt tettek” az étkeken, a tanulók szakmai tapasztalatot szerezhettek ételkészítésből, felszolgálásból, rendezvényszervezésből. Minden résztvevő kitett magáért, fegyelmezetten végezte feladatait, örömmel tette a dolgát.
Reméljük, téli rendezvényeink is jó hangulatban telnek majd, és segítik a VSZK tanulóinak szakmai fejlődését.