Szeretni, amit csinálunk…

      Szeretni, amit csinálunk… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

„Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni”

(Szentgyörgyi A.)

Nekem ez sikerült, mivel a VSZK megtanította szeretni azt, amit csinálok és megtaláltam azt, amit szeretek csinálni. Igaz, 1987. szeptember 1-jén félve és izgatottan lépten át a bejárat küszöbét, megszeppent arccal hallgattam végig az első osztályfőnöki órákat. A tanárok kedves fogadtatása és osztálytársaim közvetlen viszonya már az első félévben meggyőzött arról, hogy a pályaválasztás sűrű erdejéből kivezető legjobb utat választottam. Az elméleti órák sokszínűsége, Muszatics László tanár úr szigora, mely révén a mai napig nem felejtettem el a fermentáció fogalmát. Bőr József tanár úr frappáns tanácsai, amelyek a matematikai példák megoldásán keresztül rávezetett bennünket arra, hogy mindig józan paraszti ésszel gondolkodjunk. Abban szilárdított meg, hogy nekem itt a helyem ebben az iskolában. A gyakorlati órák, ahol sikerült megismerkednem a főzés és felszolgálás különös fortélyaival, ezt a tényt csak tovább erősítették bennem. Minden gyakorlati órát élményként éltem meg, főleg amikor a pirosra festett aszpik Klucsarits Iván tanár úr feje felett a plafonon landolt. Szeretnék ezúton is köszönetet mondani Kasnyik Györgyné tanárnőnek, aki négy éven keresztül kiállt mellettünk és kitartó munkájával segítette fejlődésünket. Nem utolsó sorban köszönöm Kasnyik György tanár úrnak a színes osztálykirándulások szervezését és hogy sikerült megismertetni Szeged idegenforgalmi nevezetességeit.

1991-ben sikeres érettségi vizsgát tettem és egy év katonai szolgálat után sikerült a hévízi Badacsony étteremben elhelyezkednem. Mindig fő céljaim között szerepelt, hogy szállodában dolgozzam. Ez a vágyam 1994 márciusában teljesült és sikeres felvételt nyertem a szintén hévízi Danubius Thermal Hotel Aqua felszolgáló csapatába. Az igazi kiképzés itt kezdődött és a VSZK kitűnő alapot biztosított, hogy a rám bízott gyakorlati feladatokat maradéktalanul teljesíteni tudjam. 1996 augusztusában újonnan nyíló Rogner Hotel Lotus Therme nyitó csapatában folytattam munkámat. Az évek múlásával végigjártam a szakmai fejlődést jelentő ranglétrát és 10 éve az étterem igazgatói posztot töltöm be a mára már Lotus Therme Hotel & Spa néven működő szállodában.

Közel hatvan kolléga irányításával birkózunk meg a vendéglátás szövevényes kihívásaival, ahol biztosan állíthatom nincs két egyforma nap. Tehát, aki szereti az élet sokszínűségét, a megoldandó feladatokat és nem utolsó sorban a vendéget, bátran választhatja ezt a szakmát.

Az élethosszig tartó tanulás vágya számomra is fontos érték. Ennek köszönhetően ismét sikerült átlépnem a VSZK küszöbét és újra beülni az iskolapadba, hogy ez év júniusában mesterként távozhassak szeretett iskolámból.

Köszönöm VSZK!

Szita Zsolt Éttermi Igazgató

 

Legyél Te is a Keszthelyi VSZK tanulója!