Kisebb csoportokban, a járványügyi helyzetnek megfelelően tudják megtartani a szakmai gyakorlati órákat a VSZK-ban. A cukrász tanulók is a tantervnek megfelelően sajátítják el a különböző sütemények elkészítését heti három alkalommal. A gyakorlat során sok édesség készül, ezeket a Keszthelyi Kórház dolgozói számára ajánlják fel minden alkalommal.
A mignonkészítést tanulták legutóbb a VSZK cukrász tanulói. A tantervnek megfelelően tudnak haladni. Bár a járványügyi intézkedések miatt a legtöbb órát digitális formában kell megtartaniuk a pedagógusoknak, a szakmai gyakorlatokat az iskolában is elvégezhetik kisebb csoportokban. A diákok számára is nehézséget jelent, hogy többnyire csak online tudják elsajátítani az anyagot, ezeken a gyakorlati alkalmakon azonban személyesen is megtapasztalhatják, hogyan lesz olyan a sütemény, ami az elvárásnak megfelelő.
„Jóval könnyebb így nekünk ez az egész, mert én alapból is vizsgázni fogok és segíti a munkámat. Meg ugye sok gyakorlás is kell a vizsgához.” – osztotta meg Hajdu László tanuló.
Nem csak a diákoknak, a szakoktatóknak is könnyebbség, hogy személyes jelenléttel taníthatják például a sütemények elkészítését. Az elméleti tudás ugyanis nem mindig elég. Ezeken az alkalmakon lehetőség van arra, hogy testközelből láthassák a fiatalok a legfinomabb műveleteket is.
„Minden kollégám nevében mondhatom ezt, hogy örülünk neki, hogy a gyakorlatokat tovább tudjuk folytatni, hiszen épp az év eleje alig, hogy elkezdődött és máris elkezdtük a digitális oktatást. A gyakorlatokat online nem éppen egyszerű megtartani, ezért kisebb csoportokba amúgy is szét vannak szedve az osztályok kisebb csoportokba és így a gyakorlatokat meg tudjuk és tényleg az összes előírást, követelményt betartva tudjuk a gyakorlatokat végezni.” – mondta el Turczi Veronika szakoktató.
A fiatalok csoportbontásokban heti egyszer tudják elvégezni a gyakorlatot iskolai keretek között. A szakmai tanórák során viszonylag nagy mennyiségű süteményt készítenek el a diákok. Turczi Veronika elmondta, az iskola vezetőségével egyeztetve úgy döntöttek, hogy az elkészített édességeket felajánlják a Keszthelyi Kórház dolgozóinak.
„Ugye mi a tanmenet alapján folytatjuk a gyakorlatokat. Próbálunk most ebben az időszakban, mivel felajánlás van, olyan termékekből, amik mondjuk nagyobb darabokban készülnének el, azokat apróbbakra készítjük, hogy így több jut majd esetleg nekik vagy többeknek jut, vagy a másik műszaknak, mert ugye minden nap, amikor vége van a gyakorlatoknak, akkor szállítjuk a kórházba és ott ők elosztják egymás közt.”
Az elkészült süteményeket dobozokba pakolják a diákok, amelyekben elszállítják majd ezeket. A szakoktató minden nap a gyakorlati órák végeztével saját maga viszi el az édességeket a Keszthelyi Kórházhoz.
Az összekészített csomagokat kis segítséggel egyszerre tudják bevinni a kórházba. Ezeket a bejáratnál található portánál helyezik el, innen osztják szét a sütemények. A felajánlást a VSZK minden héten szeretné folytatni, ezzel is megköszönve az egészségügyben dolgozók munkáját ebben a vírusos időszakban is.
Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
forrás: TV Keszthely