A „pavilonsor”-tól Lyonig

      A „pavilonsor”-tól Lyonig bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagy megtiszteltetés ért, amikor megkértek, hogy írjak a jubileumi évkönyvbe. Örömmel teszek eleget ennek a felkérésnek, hisz az ember életében a középiskola az az állomás, ahol megkapja azokat az alapokat az élethez, melyeket a későbbiekben továbbfejleszthet, és ezekben kiteljesedhet.

VSZK … mit is jelent ez a szó számomra? Talán egy márkajelzést, egy olyan unikumot, mellyel annak idején, és gondolom napjainkban is mindenki tisztában van. Egy intézmény, amely olyan embereket nevel, akik nemcsak a szakmai szférában, hanem a civil életben is tökéletesen megállják a helyüket. Legendás hely volt ez számunkra a szó szoros értelmében.

Emlékképeim, melyek örökre emlékezetesek maradnak a teljesség igénye nélkül: osztálykirándulásaink Nagy Mihály tanár úrral, franciaországi nyári gyakorlat Kasnyik tanár úr szervezésében, Lukács tanár úr speciális feleltetési módszere, Bujáki tanár úr tornaórái, délutáni edzések az iskolai konditeremben, Zombory tanárnő elhíresült „szigora”, mellyel tanulásra ösztönzött minket. Az ő előadásában még a „legszárazabb” témákat is képesek voltunk befogadni. Szívesen gondolok vissza a szakmai gyakorlatokra, ahol Vörös Ernő tanár úr óráin a petrezselymet az ő szóhasználatával élve „bolhavese nagyságúra” kellett darabolni. A pavilonsoron a jéghideg hosszúlépések elfogyasztása egy-egy meleg tavaszi délutánon… és még hosszasan sorolhatnám. Miközben egyre több emlékkép előjön bennem, nagyon jó érzés kerít hatalmába, boldogság tölt el és örülök, hogy részese lehettem ennek a „legendának”. Köszönöm!

Molnár Gábor

Legyél Te is a Keszthelyi VSZK tanulója!

Molnár Gábor 2006-ban szakács szakoktató diplomát szerzett a budapesti Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolán. Először egy franciaországi nyári gyakorlat során tágult ki számára a világ. Véglegesen a Takács Lajos vezette Jankó konyhájában kötelezte el magát a szakma magas szintű művelése mellett, „ott gondolkodni kellett a konyhán, tudni, hogy mit miért, és miért úgy, és mindez miért jó”.

A Jankó, a Vörös és Fehér, illetve a Klassz bisztró után a pécsi Enoteca Corso étterem konyháját vezette. Jelenleg a müncheni Geisel’s Vinothek szakácsa.

2015-ben a rangos Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjében képviselte hazánkat. 24 nemzet legjobb szakácsai között Molnár Gábor és csapata a 13. helyen végzett. A legjobb plakátért járó különdíjat Magyarország kapta.